דעתי, וזו דעתי בלבד
תואר ראשון, מה שחשוב בו זה נקודת זנוק.
 
איפה אותה נקודת הזנוק? תלוי תחום, אוניברסיטה, מה השאיפות של הילד. למי שרוצה להיות מורה, עם משכורת של $40K לשנה עדיף ללכת לצבורית שמתמחה בזה (יש כזו בכל מדינה, פה יש אחת מעולה, וזה לא UMASS, אלא Worcester state, או Framingham state.
 
להיות עו"ד מהדרגה הראשונה, כדאי להתקבל לivy league. אבל סתם עו"ד יכול לעשות תואר ראשון בכל מקום, ואז להסתכל איזה בית ספר למשפטים הכי מתאים למה שאותו אינדיווידואל רוצה לעשות.
 
להיות רופא? כדאי דווקא לעשות תואר ראשון זול יחסית, באוניברסיטה עם מחלקת ביולוגיה סבירה מעלה. בית הספר שהבן שלי התחיל בו היתה כזו. מצד שני תוכנית המחשבים שם היתה דפוקה, והוא החליף מייג'ור - ואוניברסיטה. לשמחתי האוניברסיטה החדשה היא מעולה בשביל התחום שלו (חמישית בעולם), אבל בטח בחיים לא שמעת עליה. בנוסף, עם המלגה שהוא קבל והעובדה שהוא גר בבית, זה ממש זול יחסית ($90K לכל התואר).
 
יש לי קצת יידע על MD/PhD פשוט מהתחום של הבעל. יש הרבה תוכניות שבהן הלמודים יהיו חינם, ואפילו יקבלו סטיפנדת מחיה. אבל זה לא מסלול לעצלנים.היו כמה שעשו את המסלול הזה כשבעלי עשה את הPHD שלו.
 
בוסטון יוניברסיטי היא בין היקרות. אחייניתי הלכה לשם סיימה לפני 4 שנים תואר משולב עם דוקטורט בפיסיוטרפיה. היא הלכה על חשבון הבארון (ההורים שלה הרבה יותר עשירים מאיתנו), בעלה (נפגשו שם) שלם בעצמו. הוא שלם הרבה פחות וייצא עם דוקטורט בפיסיוטרפיה, וחוב שש ספרתי אבל.. אחרי 4 שנות עבודה החובות שלהם הצטמצמו למדי, והם כמעט ללא חובות.
 
זה עוד דבר, יש אוניברסיטאות שהשכ"ד מגלם בחובו ערך נוסף ביכולת השתכרות (הארוורד, ייל, פרינסטון, סטנפורד, MIT), ויש שלא (לא שמעת עליהם).
 
יש חשיבות עצומה לקשרים שיש לבית הספר בשוק העבודה. דווקא אוניברסיטה צבורית גדולה היא בת ייתרון שם.
 
ומה שאף אחד לא הזכיר זה, שממש לא חייבים לשלם את הסכומים העצומים האלו. אין שום בעייה להתחיל בבית ספר דו שנתי זול ואז לעבור לאוניברסיטה יקרה ומרשימה. החסרון? כן, לא מקבלים את החוויה של אוניברסיטה (שלבן שלי למשל דווקא לא התאימה ממילא), וצריך המון משמעת עצמית של הילד. זה לא מסלול לרכי לבב או ילדים של אמא הליקופטר.