כנסי, כנסי שניה
1. למה כל מקצוע כן, וסידור תפילה לא? בגלל שסידור תפילה נוגד את אמונותיי, ומכריחים אותי ללמוד אותו בכל זאת. כלומר, אם את דתייה ובכל זאת לומדת בבית ספר חילוני, ומכריחים אותך ללמוד ספרות, אני משוכנעת שביאליק לא נוגד את אמונותייך. ואם מכריחים אותך ללמוד מתימטיקה- משפט פיתגורס לא מתנגש עם רגשותייך הדתיים. אגב, "קצת ידע על מסורת ישראל" - לא מספיק שלומדים תנ"ך לבגרות? מסורת ישראל לטעמי אפשר ללמד במסגרת לימודי היסטוריה. אין צורך לכפות אמונה על ילדים. 2. איך את יכולה לשאול בכזאת עזות מצח "מה הסמנטיות שלך יש לארץ"? לדתיים יש את אמונותיהם שקרו דברים אלו ואחרים בארץ ואלוהים אמר ככה וככה, אבל אני נולדתי כאן, כל משפחתי כאן, תרבותי וכן הלאה, ואני לא אעזוב בגלל שמנסים לכפות עלי אורח חיים שלא מוצא חן בעיני, אני אלחם באלו שמנסים לעשות זאת! 3. זה פותח דלת חדשה לנושא שבסיסו העובדה שהיהדות היא דת שמשפילה ומבזה נשים. בעצמך אמרת שאסור לו על פי אמונתו להסתכל על אישה, אפילו אם היא לבושה בצניעות. מדוע? בגלל שהיהדות תומכת בכך שאישה היא דבר טמא, מלוכלך, אסור לגעת או להסתכל, פויה חס וחלילה לשמוע את הנקבה שרה, חרמנא לצלן. ואגב, לומר שלדעתי צריך לעשות כך וכך זה לא כפייה! כפייה זה לעגן את זה בחוק. כפייה זה לומר שמי שפותח את מסעדתו בתשעה באב, יקבל קנס. לומר, "לדעתי לא צריך לאכול בתשעה באב" זה לא כפייה, בובה, זה הבעת דעה, וזה מותר לכולם. נראה לי שאת מחפשת איך להכניס כפייה חילונית, אבל את האמת כולנו יודעים, והאמת היא שחילונים לא מנסים לכפות שום דבר על אף אחד. חילונים לא פועלים לגירוש חרדים משכונות מגוריהם (לעומת ההיפך, ויש גם שכונות שמוגדרות כשכונות לדתיים, ורק דתיים יכולים לקנות שם דירה). חילונים לא מבקשים להכניס לימודים חילוניים לישיבות, בניגוד למקרה ההפוך. חילונים לא כופים שום מאכל על דתיים, בניגוד לדתיים שמונעים מאכלים מסויימים מחילוניים. האמת היא, שאין כזה דבר "כפייה חילונית"- את סתם מחפשת לעורר פרובוקציה. אגב אותו האב, באופן מפתיע שלושת בניו, הדתיים ביותר, אחד מהם למעשה הוא רב כיום, היו משוחחים איתי ארוכות, וגם עשיתי בייביסיטר לילדיו של אחד מהם. go figure. כנראה שיש צורה של דת שמקבלת גם אנשים אחרים. הלוואי שכולם היו מקבלים זאת.