שנה טובה

BigBadWolf

Member
בואי נעשה ניסוי

הרמתי עט, שחררתי אותו והוא נפל. עכשיו אני מרים את העט שוב ושואל אותך האם הוא יפול שוב? טוב, הוא נפל פעם אחת אבל אולי בפעם הבאה הוא לא. אני עוזב את העט והוא שוב נופל. ארים את העט בפעם השלישית ואשאל שוב. האם הוא יפול כשאאזוב אותו? לא בטוח, אנחנו רק מסתמכים הרי על כמה מאורעות בעבר... שוב אאזוב ושוב הוא יפול. אמשיך כך 10 פעמים, 100 פעמים, 1000 פעמים. כמה פעמים אצטרך לבצע את הניסוי כדי לוודא שגם בפעם הבאה הוא יפול? התשובה היא שלא משנה כמה פעמים אשחרר את העט עדיין בפעם הבאה לא נוכל לדעת מבלי להניח הנחה. זה ההבדל בין מדע לפילוסופיה - את המדע לעולם לא תוכלי להוכיח מעבר לכל ספק. ועדיין, שמנו לב שאם נגש לזה מספיק בזהירות נוכל להסיק מסקנות שיכולות לחזות משהו אמיתי על העולם הזה.

**הדוגמה לקוחה מהשעור הראשון בפילוסופיה של המדע של דר' אבשלום אליצור

פולספגן

New member
דוגמתך לא טובה

כפי שיש לכל אדם טביעת אצבע משלו, לרבות תאומים זהים וטרם נמצא מישהו עם טביעת אצבע זהה, כך גם בסוגי חיות, לכל אחד יש את היחודיות שלו וקשה לך ע"ס המשפחה לדעת בוודאות מה שהיה שם.
אתה בכלל משווה בין פיזיקה שמקוטלג כמדעים מדוייקים לבין זיאולוגיה/ארכיאולוגיה/אבולוציה?

BigBadWolf

Member
אכן משווה, כל עוד שומרים על כללי המדע ועל הזהירות הנדרשת

יש הרבה שונה בין חיות ויש גם הרבה דומה. נכון, לכל אחד מאיתנו יש טביעת אצבע שונה אבל לכולנו יש אצבעות. לא רק זה, אלא שלכל היונקים (עד כמה שאני מכיר) יש אצבעות (גם ללוויתנים ולדולפינים) ואפילו לרבים מן הזוחלים וכל הציפורים.
באותה המידה תוכלי לטעון שאין שני סוגי אטומים שלפרוטון שלהם מסה זהה, אבל עדיין אנחנו יודעים שלכולם יש פרוטונים ואנחנו יודעים להסביר את השוני במסות.
אז למה הדוגמה שלי לא טובה בדיוק?

פולספגן

New member
כן, אך לחלק יש 5 אצבעות, לחלק 4 אצבעות, לחלק 3 אצבעות

אבל גם אצבעות זו דוגמה לא טובה, כי ניתן לראות זאת עפ"י השלד.
&nbsp
אם יצא לך פעם להחזיק ציפור, היית יכול להבחין שאין לה כמעט בשר.
אין לך אפשרות לדעת, עפ"י שלד העצמות, אם לחיה יש הרבה בשר או מעט כמו בחלק מהציפורים.
זו, למשל דוגמה טובה ואני מקווה שעכשיו הבהרתי את עצמי.
&nbsp
&nbsp

BigBadWolf

Member
אם יצא לך פעם לאכול ציפור תראי שיש לה דווקא די הרבה בשר

uzi2

Active member
לא בקיא בנושא דינוזאורים.

ייתכן שאת צודקת, ויש כאן הנחות לא מספיק מבוססות. השאלה, היא האם החוקרים בתחום מתייחסים אל זה כאל עובדה, או כאל השערה שצריך לבדוק.

חנוך25

New member
אף פעם לא הבנתי איך

מזה שמישהו מספר על איזה חלום שהיה לו מגיעים לרעיון של "גלגול נשמות"

פולספגן

New member
שם מדובר על גלגול נשמות קלאסי, קרי מאדם לאדם ולא

מאדם לחתול או מינשוף לאדם.

חנוך25

New member
גם אני מדבר על "הקלאסי". אבל לענינינו מה

זה משנה? אם חלמתי שאני חתול אז סימן שהייתי חתול פעם?

פולספגן

New member
אם חלמת שהיית חתול ואתה מתאר מקום שבו טרפת עכבר ומוביל

את החוקרים למקום שהשארת אותו עפ"י תיאורך, אז ייתכן ובאמת היית חתול.

Nachmanides

New member
גם מחקרים בפסיכולוגיה מעוצבים על פי דיסציפלינת מחקר

מקובלת במדע, היינו, double-blind controlled study, עם ניתוח סטטיסטי של התוצאות, ובדיקה למובהקות (מובהקות - קריטריון סטטיסטי לאי-אקראיות).
פסיכיאטריה?
אם הכוונה לתרופות, אזי אף הן נבחנות על פי העקרונות הנ"ל.
כך למשל, מדי פעם אנו שומעים על התמוטטות מניה של חברת ביומד, לאחר שמנותחים תוצאות הניסויים בתרופה חדשה בה תלו הכל תקוות, ומתברר כי אפקטיביותה אינה מובהקת. מנגד, אם המבחנים מדגימים מובהקות - המניה מזנקת...

Nachmanides

New member
הוא מעדיף נחמה על חקירה. זה ברור. אילו היה הענין בר-חקירה

כבר היה כותב עליו paper ב- peer-reviewed periodical של התחום.

חוץ מזה, טרם ראיתי פרסום של הדר' הזה עצמו.
כל מה שראיתי הוא דיווח עיתונאי כי זו עמדת הדר' הנכבד.
אגב, זה לא רעיון טוב שתאפסני את שכלך ב"שמירת חפצים" ותסתובבי בלעדיו כל היום, ותסמכי על מה שדר' זה או אחר סובר, בלי שיצביע על מחקר מבוקר כפול-סמיות (double-blind controlled study) המאשש את טענותיו במובהק...

פולספגן

New member
באמת נראה לך שהוא היה רוצה לאבד את המוניטין שצבר אם הוא לא

היה מאמין בזה?

Nachmanides

New member
איש אינו מגנה אדם המצהיר כי הוא מאמין בקיום אל, והרי

טענת קיום אל - בעיקרון, במהות, אינה בת-בחינה.

על שאלתך כבר עניתי כאן וגם שם...

Nachmanides

New member
אינני סובר כך. אמונה היא כל עמדה שאתה מחזיק בה

תוך שאתה תופש כי אינה בת-בחינה.
ברגע שהיא בת-בחינה, ואתה נוכח לדעת כי היא נכשלת בכל בחינה - אתה יודע כי אי אפשר להמשיך להחזיק בה מבלי להראות מטופש, שהרי רק טפש מתווכח עם עובדות, מה גם שכל אלה שסביבך, עמיתים למקצוע, נוכחים בטפשותך.
חוקרי מדע דתיים נמנעים מעיסוק בתחום המצוי בסתירה ישירה לעקרונות האמונה. חוקר דתי יכול להיות כימאי, פיסיקאי של מצב מוצק, פיסיקאי פלאסמה, אך לא אסטרופיסיקאי, או ביוכימאי, זאת מכיוון שהידוע בתחומים אלה נוגד את מעשיות המיתולוגיה היהודית בכל הנוגע להיווצרות העולם והחי והצומח עלי אדמות.
מדענים דתיים גם יאמרו לך כי ששה ימי הבריאה אינם יממות של ימינו, או שמדובר במטאפורה או משל כלשהם, או כל בולשיט מתרץ אחר כיו"ב...

למעלה