לא לפה ולא לשם - רק כמה הרהורים
התחלתי לכתוב. יצא ארוך נורא, ומחקתי. ואז ראיתי את החלוקה של מעין - או שמצליחה ההנקה או שלא - ואני חוזרת. כי נראה לי שיש עוד כמה גוונים בסיפורי ההנקה, וזה בעצם המסר המרכזי שלי אני חושבת. יש הרבה אפור בהנקה, לא רק שחור או לבן. אני לא חשבתי על זה קודם. אולי אם אספר את זה פה, יהיו כאלו שזה יעזור להן דקה לפני - לכאן או לשם. קודם כל העובדות - היום איתמר בן 9 חודשים, ועדיין יונק. פעמיים שלוש ביממה בסך הכל (כי יש לו עוד 3 ארוחות מוצקים חוץ מזה) שזה הרבה פחות דומיננטי ממה שהיה פעם. לפני חודש עשינו גמילת לילה מהנקות. זה לא שהוא לא אוכל בלילה, אבל הוא אוכל (סימילאק) כל שלוש שעות, ולא מתעורר לינוק כל 20 דקות כמו שהיה בימים שהביאו אותי להחליט על הגמילה. היה לי חשוב להניק, ואפילו נפגשתי יחד עם כמה מהנשים שכאן עוד בתקופת ההריון עם מדריכת הנקה למה שהיה "סדנת הכנה להנקה". יש לי חברה טובה מאוד שהקדימה אותי בשמונה שבועות בהריון ובלידה וליוויתי מקרוב ובאדיקות את סיפור ההנקה הקשה שלה - כולל פגישות עם שתי יועצות הנקה (ואולי היה זה שלוש?). וחוץ מזה, על דגלי חרוטה הססמא "ידע זה כוח" (עד כדי אובססיה יש שיגידו) אז קראתי, ושמעתי, וידעתי והתכוננתי. כאן בא ההרהור הראשון: מהנסיון שלי, להגיד לפני הלידה "לא יודעת, אני אנסה להניק, אם ילך לי אז יופי ואם לא אז לא" זה פחות או יותר מתכון בטוח לכשלון ההנקה. אני יודעת שיש כאלו שזה לא ככה אצלן. אבל אצלי, ואצל הרבה אחרות שראיתי, צריך מאוד מאוד לרצות את זה, ולהיות מוכנה לקשיים מאוד גדולים. הנקה זה לא משהו שבא על הדרך. זה נורא נורא קשה ותובעני. וגם ככה כל מה שקורה לך שם זה כאוס מטורף. אז כן, היה לי נורא קשה. כל מה שכתוב בספרים תחת הפרק "בעיות בהנקה" - היה שם: פצעים, סדקים, דלקת, חום גבוה, אנטיביוטיקה, סתימות, שלפוחית חלב שבלית ברירה נאלצתי לפתוח בעצמי בעזרת מחט (זה נשמע נורא, אבל זה הרבה פחות מזה במציאות... בעצם לא. זה נורא). וזה מעבר לטירוף הזה של 12 הנקות ביום. שכל הזמן הוא יונק. בשבועיים הראשונים כל מה שעשיתי זה להניק, ולישון. בכל שניה פנויה. אמא שלי היתה כאן, ואבא של איתמר - הם עשו את כל היתר. בלי זה, לא הייתי שורדת. אם אני זוכרת נכון, עד שאיתמר היה בן 6 שבועות, זה היה ממש ממש ממש קשה. לא היה יום, שכשהוא נגמר - מה נגמר, הרי הימים הפכו עיסה דביקה ובלתי מובנת של מחזורי הנקה-שינה-קקי-הנקה-שינה-קקי כל שעה, שעתיים במקרה הטוב - ובכל זאת, כשהיום כאילו נגמר, כל יום, שאלתי את עצמי מחדש "למה? למה זה חשוב לי כל כך? למה אני לא מוותרת? למה אני מוכנה לעבור את הסבל הזה?" - ולא הייתה לי תשובה. עד היום אין לי. אני לא מתכוונת לתשובות של הספר - כי זה הדבר הטוב ביותר לתינוקך, וכל זה. ואני לא מזלזלת. אבל אני חושבת שיש כאן משהו שבמקרה שלי, אולי העביר אותי על דעתי. זה מתקשר אצלי לסוגיית הפנאטיות, ולאוירה שיש כאן (בארץ) סביב נושא ההנקה, ובכלל, אמהות, מה זה להיות אמא טובה (טוטאלית כמובן). וליכולת שלי (לא) לעמוד מול כל הלחצים האדירים האלו בתוך המהפכה שעברה על כל חיי באותה תקופה (ועדיין עוברת). אבל אני לא אכנס לזה עכשיו. היינו שם מספיק. מה שהיה לי הכי קשה, ולזה לא הייתי מוכנה בכלל, וזה משהו שלדעתי נשים שמתכוננות להניק לא לוקחות בחשבון, או בואו נגיד, אני בטח שלא לקחתי את זה בחשבון - זה כמה שההנקה תפגע בנסיונות שלי לבנות כאן בבית הורות שוויונית. כן, אני פמיניסטית, ולי זה מאוד חשוב. לא, אני לא חושבת שנשים הן כמו גברים, וברור לי לגמרי שאמא היא לא אבא, ולהפך, בטח בשנים הראשונות של גידול הילדים. אבל העובדה שהנקתי (ואני עדיין מניקה) גרמה לי להיות כל כך הרבה יותר חשובה לאיתמר מאשר אבא שלו, ולאבא שלו הפכה את הכניסה לדבר הזה שנקרא הורות כל כך הרבה יותר קשה. ואני מרגישה שיותר מהכל זה יצר תבניות והרגלים וקשרים שמאוד קשה לפרק גם אחרי ההתחלה האינטנסיבית, גם היום ונראה לי שגם בעתיד. למשל העובדה שגם היום, רק אני, מרדימה את איתמר כל ערב. על הציצי כמובן. רק אני יכולה לעשות את זה (בלי להלחם איתו ולערב בזה בכי ותסכולים אני מתכוונת). היה שלב שנלחמתי, והיו ניסיונות לייצר אלטרנטיבות, אבל מהר מאוד הבנתי שזה טפשי. אין טעם. זה הופך את הכל לסיוט עבור כולנו. והיו ימים שככה הוא היה נרדם גם במשך היום. רק ככה הוא היה נרדם. כל הזמן. רק אני. וזה נורא נורא קשה. שלא תבינו לא נכון. אני (גם
) מאוד נהנית מההנקה. כל הסיפורים על היד שמטיילת וכל זה - נכון. זה מקסים. זה קושר בינינו בצורה אחרת ממה שהיה אם לא. זה עזר לי מאוד להתחבר אליו, במקרה הפרטי שלי עם המגבלות הפרטיות שלי יש (כמה לא מפתיע לגלות שאני לא בן אדם שנוגע, ומחבק, ומלטף כל הזמן את כל מה שזז לידי...). אבל בשורה התחתונה, נדמה לי שמה שאני מנסה להגיד (סופסוף...) זה שעדיין, גם היום, עם הניסיון שיש לי ולמרות ואולי בגלל כל המאמצים שהשקעתי כדי שההנקה תצליח - עדיין יש לי רגשות מאוד אמביוולנטים. ולפעמים כשאני חושבת על זה, זה נראה לי ממש מוזר. כי אפשר היה לצפות שאחרי כל הקילומטראז הזה (שעדיין לא נגמר, ואני באמת לא יודעת עד לאן הוא יגיע) אני אהיה מה"פנאטיות" האלו. או לפחות מאוד מאוד בעד הנקה. אבל אני לא שם. לפחות לא באופן גורף וחד משמעי. וברמה פילוסופית יותר (עוד קצת זה נגמר; אל תפריעו לי, אני בשוונג...) - אמרתי פמיניסטית, אז אני חייבת לומר שהניסיון שלי עם ההנקה לימד אותי שיש כאן קונפליקט רציני. לא רק במה שההנקה עושה לאפשרות שלי ליישם שיוויון במרחב הפרטי שלי, בבית; אלא מה שהיא עושה לנשים בחוץ - בעבודה, ברחוב, בתקשורת, בקריירה. זה פשוט לא הולך יחד (ועוד מעט תבוא ענתש ותספר לי איך זה כן
ובכל זאת). בעולם של היום, המערבי, המודרני, המקום שנשים מניקות יכולות לתפוס, מאוד מצומצם. ובאופן מורכב יותר, המקום (והמעמד) של נשים בכלל נפגע ככל שיותר נשים מניקות. אני מתארת לעצמי שיסקלו אותי עכשיו - אבל תחשבו שניה קודם: ההנקה, פיזית, לא מאפשרת לאישה הרבה מרחב תימרון מבלי להיות צמודה לילד שלה. ויש מעט מאוד מקומות, ארגונים, מקצועות שבהם זה אפשרי לאורך זמן אם בכלל. זה לא שכולנו עובדות בשדות האורז שבקצה המאהל, והילד מסתובב איתנו במנשא במשך כל שעות העבודה... לכן עבור אישה שרוצה להניק היום (ולא רק בחופשת הלידה אני מתכוונת) זה lose-lose situation: או שהיא משלמת מחיר בעבודה, או שהיא משלמת מחיר בהנקה, או שהיא מאבדת את שפיותה בשאיבות מטורפות אם היא מנסה לעשות את שני הדברים ביחד... בכל מקרה, מי שנפגעות כאן, הן בעיקר אנחנו, הנשים (טוב מה חדש, אפשר לחשוב שזה לא קורה במקומות אחרים). ועד שלא ישתנה משהו בסיסי ביחס שבין עבודה למשפחה בעולם הזה, מדובר בקונפליקט משמעותי מאוד לדעתי, שעל המחיר הגבוה שנשים משלמות בגללו, אף אחד (וגם לא אחת) כמעט ולא מדבר(ת). אבל נדמה לי שנסחפתי קשות. אז אני אפסיק כאן ועכשיו. לפני שיהיה מאוחר מדי (אם לא עברתי כבר את הנקודה הרבה קודם...). סתם כמה הרהורים על הנקה... לא משהו רציני