ידעתי שיהיה שווה לחכות לשאלת לוליק
אני אענה בשני תשלומים. הנה הראשון: אל תתנצלי על השאלות על האובדנים. אחת המשימות שלי, מבחינתי, היא להפוך נושא שתוק לנושא מדובר. 25-30% מן הנשים חוו אובדן הריון מסוג כזה או אחר. מי כמוך יודעת כמה זו חויה קשה, משמעותית ומעצבת ועדיין, הנושא הוא כמעט בגדר טאבו. צר לי מאוד שחויתי את הנושא באופן אישי, אבל מכיוון שזה כבר קרה, חשוב לי לתת לגיטימציה לאבל ולאפשר לנשים לדבר עליו ולעבד אותו בסביבה תומכת ומכילה. אני בטוחה שיש משמעות לעיתוי האובדן במהלך החיים. מחד, אין ספק שהעובדה שאובדן מתרחש כאשר כבר יש ילדים בבית מחייבת התמודדות מסוג אחר ומחזירה מהר מאוד לשיגרה, כי גם אם אישה שואלת נפשה למות או רוצה רק להתחבא במיטה במשך חודשיים, אין לה את האפשרות לעשות זאת. מאידך, ישנו קושי גדול הכרוך בכך שכאשר אישה מאבדת הריון והיא כבר אם, היא מבינה באופן מוחשי יותר מה המשמעות של ילד, של חיים שמתפתחים וזה מעצים מאוד את הכאב. וכמובן, קיימת הסוגיה שתלויה בגיל הילדים ובגיל ההריון שאבד והיא התמודדות עם הילדים, תחושותיהם ושאלותיהם. אני יודעת מנשים שאיבדו הריון ראשון שהשבר הוא גדול. חלק מן השאלות שעולות אחרי אובדן מקבלות עוצמה מאיימת הרבה יותר : "האם אהיה אי פעם אמא" (אצל אישה שכבר ילדה, זה "האם אזכה שוב?"), "מה אצלי לא בסדר?" והשבר והחלל עמוקים מאוד. חברות סיפרו לי, כי רק לאחר שילדו תינוקות חיים ובריאים הן הבינו בכלל מה הן איבדו, ויש שלב חדש ונוסף בתהליך האבל. זהו שלב שנשים שהן כבר אמהות עוברות אחרי האובדן ולפני הלידה הבאה. ההתמודדות הזוגית היא סוגיה טעונה מאוד אצל 99% מן הזוגות שאני מכירה, ואני לא יוצאת מן הכלל. כמו תמיד בהריון יש פער רחב מאוד בין תחושות האישה ותחושות הגבר. הפער הזה מועצם לאחר האובדן (וזה נכון בכלל: האישה מאבדת משהו שהיה כל כולה, האחרים מאבדים משהו שהם לא חשו, שהיה פנטזמטי מאוד, והדרך הקלה ביותר להתמודד עם זה היא פשוט להתעלם מכך שזה אי פעם היה. זה מובן ולא מגונה כי קשה מאוד להיות אבל על מי שכלל לא הרגשת ופגשת). בנוסף, לרוב הגברים יש תחושה שהם חייבים להיות כצוק איתן, כי האישה כה שברירית ברגעים אלו, עד שהפגנת חולשה שלהם תפרק אותה. אני הרגשתי כי ההפך הוא הנכון, שלו הייתי רואה כמה קשה גם לו (והיה לו קשה, למעני הוא העדיף לא להפגיןזאת) היה רווח לי קצת, הייתי מרגישה יותר נורמלית ובעיקר הייתי מרגישה פחות לבד. במאי האחרון, בגיל מבוגר ולאחר מחלה קשה, הרדמנו את הכלב האהוב שלנו, כתם. בן זוגי הוא זה שלקח אותו לוטרינרית להרדמה ונשא ברוב בנטל של האירוע. באופן שיראה מוזר למי שאינו חובב חיות, החויה הזו קירבה אותנו מאוד ועזרה לנו לפתוח פצעים ישנים וקצת לדבר עליהם. הנושא, מבחינתי, לא לחלוטין פתור, אבל אני חיה עימו די בשלום, כי אני יודעת שמה שהדפוס הזה אחרי אובדן די נפוץ בין זוגות, במיוחד כשאני בורכתי בבן זוג שתקן ומופנם. בסופו של דבר, החויה הזו גם קירבה ביננו, הראתה לנו שאנו יכולים להתמודד ולצמוח ביחד גם (ואולי במיוחד) אם איננו רואים את הדברים עין בעין. בעבר ידעתי בצורה מאוד תאורטית שדבר כזה יכול לקרות, אבל יש פער עצום בין הידיעה הזאת למציאות.כאשר האובדן מכה, השמייים בהחלט נופלים ויש חוסר אמון ממשי בעובדה שדבר כזה יכול להתרחש בתסריט חיינו. האובדנים גורמים לי להרגיש, מחד, פחות מוגנת, יותר חרדה מענייני בריאות ודאגנית קצת יותר (הריון שלו כבר לא יהיה מנת חלקי,כנראה) ומאידך, אני חושבת שכיום אני אדם מאמין יותר (לאו דווקא מן הבחינה הדתית) ואופטימי יותר.