../images/Emo58.gif כלל נגיעה
הסיכום הזה לפרק נכתב במקור במקום אחר, אבל לא ראיתי שאף אחד פה כתב את זה, אז אני חושב שראוי שזה יתפרסם גם כאן: אנחנו כבר יודעים שג'ייקוב נותן לאנשים "כוחות" כשהוא נוגע בהם. אבל מה אם הוא לא ממש נותן כוחות, מה אם הוא בעצם קובע כללים וחוקים? למה אני מתכוון? אז נתחיל בריצ'ארד, שכשג'ייקוב נגע בו הוא קבע שהוא לא יוכל למות, וזו הסיבה שריצ'ארד לא מזדקן ולא יכול להתאבד. אבל זה יותר רחב מזה, כי ראינו שגם ג'ק לא יכול להרוג את ריצ'ארד. אז יש פה כלל "כללי" יותר, כלל שלא תקף רק כלפי ריצ'ארד אלא כלפי כל הסביבה שלו. ובפרק הזו היו לנו עוד שלושה כללים: (ברוח הפרק אני לא אכנה את האח בשמות וכינויים בהודעה הזו) * האח של ג'ייקוב לא יכול למות - "מה זה מת?" "משהו שאתה לעולם לא תצטרך לדאוג לו". * האחים לא יכולים להרוג זה את זה. * האח לא יכול לעזוב את האי. מה משותף לכל הכללים האלה? תחזרו לפרק ושימו לב שהאמא שלהם נוגעת בהם (או באחד מהם) כל פעם שהיא קובעת אותם. זה נותן משמעות רחבה יותר לכללים. זה נותן להם נוקשות רבה יותר, כי הכללים האלה תקפים באופן כללי יותר ולא רק באופן אישי. וזה גם נותן משמעות חדשה לנגיעה של ג'ייקוב בכל אחד מהמועמדים. כי כל נגיעה משמעה כלל שיכול על האדם הזה. ומסתבר שלא לכולם זה אותו הכלל (כי ריצ'ארד לא יכול למות, אבל מסתבר שסעיד, סאן וג'ין דווקא יכולים). אגב, החוק השלישי, שאומר שהאח של ג'ייקוב לא יכול לעזוב את האי, תקף רק לגביו, כי רק בו האמא נגעה כשהיא קבעה אותו. זה מסביר את זה שג'ייקוב יכול וגם לעזוב, ובפועל גם עזב את האי. וזה גם מוסיף משמעות חדשה לנסיון של האח לעזוב את האי. הוא מנסה לשבור את החוקים של האמא ושל ג'ייקוב שמנסים למנוע זאת. אני חושב עכשיו על הסרט "דוגמה", גם שם יש ניסיון לשבור כלל. ניסיון שאם יצליח יביא להשמדת העולם כולו. אולי זו הסיבה שג'ייקוב חושש שאחיו יעזוב - לא בגלל שהוא מסוכן, אלא רק בגלל החוקים והעובדה שאסור להפר אותם כי הם המסגרת, ומה שמחוץ למסגרת לא ברור ולא ידוע (ואולי לא קיים כלל). (אני מקווה שאני לא מבולגן מידי, שאני מצליח גם לכתוב בשצף וגם להישאר קוהרנטי וברור...) לחשיבותם של החוקים יש גם איזכור בפרק - כשג'ייקוב ואחיו משחקים בתור צעירים אז האח אומר לג'ייקוב שהוא לא מציית לחוקים, ושיום יבוא והוא יוכל להמציא כללים למשחק שלו. וזו בעצם המציאות המוכרת לנו בהווה. ההווה הוא המשחק של ג'ייקוב, הוא קובע בה את הכללים לאחיו ולאחרים. אז הרצח של ג'ייקוב הוא הפרה של חוקי האמא, אבל עכשיו נשארו חוקיו של ג'ייקוב שתקפים כלפי המועמדים - וגם אותם הוא עכשיו מנסה להפר. גם בהם האח מחפש "חורים" (לופ-הולס). כי כשכל המועמדים יחוסלו אז כל הכללים כבר יופרו, כולם למעט האחד שאז כבר יהיה אפשר להפר בקלות - הוא יוכל לעזוב את האי. וכך גם קיבלנו הסבר לילד שמתגלה בפני סמוקי (אני חוזר לכינויים), זה ג'ייקוב שבא לציין בפניו את החוקים החדשים שלו. ג'ייקוב שחוזר מהמתים להזכיר לאחיו שעכשיו זה המשחק שלו, שעכשיו אלה החוקים שלו! וזו בדיוק הסיבה שאני אהבתי כל כך את הפרק הזה. כי הוא נותן משמעות כל כך עמוקה ושורשית להכל. הפרק גם נותן הסבר לתוכנית של האח להרוג את ג'ייקוב. הוא הצליח בה משלוש סיבות: הוא גם סבלני מאוד (הוא מוכן לחיות שלושים שנה עם בני אדם שהוא שונא כי המטרה מקדשת את האמצעי), הוא גם ערמומי (שלא כמו ג'ייקוב שלא יודע לשקר) והוא גם מבין איך דברים עובדים (זה נאמר מפיו פעמיים בפרק - על המשחק ועל גלגל החמורים). אז נראה שהכל היה חלק מהתוכנית הגדולה שלו. ואולי הכל עדיין חלק מאותה תוכנית שבה הריגתו של ג'ייקוב היא רק שלב אחד מיני רבים (טוב, אולי לא רבים כי הסדרה אוטוטו נגמרת...). בקיצור, פרק מעולה. הטוב ביותר בעונה עד כה, ואחד החזקים בסדרה כולה.