המובן של רצון שונה מזה שבלשון חכמים, שהוא זה שחדר ללשון ימינו. חפץ, לעומת זאת, קרוב יותר למה שבפינו נקרא רצון. אין הכי נמי, קרא לזב הטוב בעיני ה'. משמע שטוב בעיניו דבר פלוני. זה לא מה שליבוביץ טען.
אבל אתה טענת מעבר לזה. אתה טענת שאלוהי המקרא אינו אלוהי ליבוביץ'. ואני טוען שהמקרא טוען שידיעת ה' היא ידיעת רצונו (השכל וידוע אותי... כי באלה חפצתי) וזה בדיוק ל'.
זה לשחוט בעלי חיים ולהשפריץ את דמם על קוביית נחושת?
זה הרי ברור שה'טוב' כאן הוא לא במובן האתי הרגיל, יש כאן פולחן לאל, דרך חיים שבטית המקרבת אותך אליו.
היהודים אלופים בדרושים, אבל מה לעשות שבשיח היומיומי *יש* משמעות לאלטרואיזם ויש משמעות לאגואיזם.
אתה כמובן יכול ליצור לעצמך משמעויות כאוות נפשך, אין לי בעיה שתכנה הכל 'אגואיזם', הסמל יהיה דומה אבל ה*משמעות* תהיה שונה.
רק תזהיר אותי מראש כדי שאדע שאנו עוסקים פה בשפה אחרת.
אתה טענת ש"עבודת ה' היא בחסד ומשפט ולא בקרבנות"
אני בסך הכל שאלתי: אם כך הדבר, מדוע אתה ממשיך להתפלל על החזרת העבודה לבית המקדש?
תעשה חסדים (ותקרא לזה איך שבא לך: אגואיזם\אלטרואיזם\הומניזם\נאציזם\קומוניזם) ונגמר הסיפור.
הם לא אומרים אל תקריב קרבנות, אלא אומרים הקרב את הקרבן בתור ציווי ואל תחשוב שאתה מאכיל את אלוהים. וזה בדיוק מה של' אומר על התפילה.
עכשיו, מה לא נכון? אם אתה הומניסט אנא הסבר לי מדוע עלי להקדיש את חיי לאדם.
גם טבעוני יודע שהוא לא אריה ואע"פ כן הוא מגדיר את עצמו כבעל חי.
וגם גזען יודע שהוא לא חילזון ואף על פי כן הוא מגדיר את עצמו כיהודי.
אני מדבר על הגדרה עצמית ולא על ידע.
ולא באשר אני חושב שאני מאכיל את אלוהים זהו מעשה נכון.
באותה מידה שזו עובדה שאני אדם זו עובדה גם שאני בעל חי וזו גם עובדה שאני יהודי וישראלי וגבר. השאלה היא לאיזו עובדה אני מייחס משמעות. זה הרי המובן של זהות.
אתה בעצמך מודה שאלוהים חפץ בהקרבת קורבנות. ולא רק בגמילות חסדים...
מה הנימוק לכך זה כבר סיפור אחר.
אתה משלה את עצמך שהמעשה הנכון הוא לעשות מה שאלוהים אומר, מבלי כל קשר למעשה, וזה הופך אותו למין דיקטטור שמימי.
בעוד שהמקרא מספר לנו שאלוהים אוהב את ריח הניחוח של הקורבן.
לגמילות חסדים יש מובן נגטיבי בלבד הקיים גם בהקרבת קרבנות מצד ציווי.
במקרא כתוב גם את זה וגם את ההיפך. אני מציע לך הסבר.
ההגדרה היחידה שיש למעשה הנכון היא נגטיבית וזה גם המובן של "אלוהים אומר" = שום דבר בטבעי לא אומר לי את זה.