האם יש אלוקים?

neko

New member
טוב, אז אני אספר לך איך עובדת הגרלת

לוטו. המכונה "תופסת" כדור אחד באקראי מתוך 49, כלומר 49 אפשרויות בחירה. כעת, המכונה בוחרת כדור מתוך 48, כלומר, על כל כדור מה49, ניתן לבחור עוד כדור מתוך 48. יש לנו 49*48 אפשרויות. בכדור השישי נגיע למצב שבו יש 49*48*47*46*45*44 אפשרויות לקומבינציות של כדורים בלוטו, כלומר 10,068,347,520 אפשרויות. מכאן שלכל מי שבוחר שישה מספרים בלוטו יש סיכוי של 1 מתוך 10 מיליאד בערך לזכות בפרס הראשון, סה"כ 0.00000000001% בערך. לא מספיק מדויק בשבילך? אתה תמיד יכול לטעון שאלוהים קובע מי זוכה בלוטו, רק שאני יכול כעת להגיד לי כל כמה זמן בערך יהיה זוכה, מאיפה רןב הזוכים יהיו (אם תתן לי התפלגות אזורית של קניית הטפסים)כמה כסף הנהלת הלוטו צריכה לקחת על כל טופס כדי להיות רווחית,. אתה יכול לנסות לגרד "הסבר" שד. מחולון זכה כי בדיוק לפני שבוע העביר זקנה את הכביש. כמובן שאם הזוכה היה הרב ה. מירושלים, היית ישר טוען שזה בגלל שהוא שומר מצוות וגדול בתורה. אם זו הייתה האלמנה ג. מרחובות, היית טוען שזה בגלל שבעלה נפטר והיא בחובות גדולים, ואם זה הייתי אתה, היית אומר שנס גדול קרה, ובכלל ברור שיש אלוהים. אם לא היה זוכה, לא היית אומר כלום, כי זה פשוט לא מקרה ראוי להתיחסות מצדך.

רון סי

New member
זה "חוק" ברור מאליו

אם יש לי ששה מקלות, ואני יכול לקחת רק אחד, אז כשאקח אחד מהם, רק אחד מהם ילקח. אבל למה נלקח דוקא המקל המסויים? למה זכה הכרטיס המסויים ולא זה שלפניו או זה שאחריו?

vizini

New member
אם זה ברור מאליו, למה שאלת?

תלוי מה היתה שיטת הבחירה. לדוגמא, היא היתה יכולה להיות: אני עוצם את עיני, שולח את היד ומגשש עד שאני פוגש במקל, ואז אני לוקח אותו.

רון סי

New member
השאלה (להבנתי) היתה

מדוע כרטיס מסויים הוא זה שנבחר. מה המנגנון, החוקיות, שהביא לכך שכרטיס זה ולא אחר מתוך 750000 הוא זה שנבחר. אתה טענת שאתה יודע מה החוקיות, אז נשאלת מה החוק. למעשה מתברר שאינך יודע מה החוק. כל שאתה יודע להגיד זה את הדבר הברור מאליו שאם יש 750000 כרטיסים ואפשר לבחור רק אחד מהם, אז אחד מהם יבחר...

vizini

New member
והתשובה היתה

שבהינתן ידיעת המנגנון ניתן לחשב את ההסתברות. אני אישית לא יודע מה המנגנון, אבל עובדי מפעל הפיס יודעים. אבל בוא ונדבר על המנגנון שהצעתי. גם כאן אתה טוען כי ההסבר הוא אלוהים?

רון סי

New member
אני לא טוען כלום

אני גם לא יודע מה המנגנון שהביא דוקא לבחירת כרטיס מסויים. אתה זה שטען שאתה יודע את החוקיות מאחורי מנגנון ההגרלה. חישוב ההסתברות לא נותן את המנגנון. כל מה שאתה אומר במשפט "הסיכוי הוא אחד ל-750000" הוא שכשאפשר לבחור אחד מ750000 כרטיסים, אז אחד מ-750000 כרטיסים יבחר... תודה רבה באמת. השאלה היא איך קורה שדוקא הכרטיס המסויים הזה נבחר. נדמה לי שגם עובדי מפעל הפיס לא יודעים.

vizini

New member
וודאי שיודעים. יש איזשהו מנגנון

בחירה. אחרת אף כרטיס לא היה נבחר. מישהו הפעיל את המנגנון, ומישהו בנה אותו.

רון סי

New member
אוי ואבוי

אם עובדי מפעל הפיס יודעים מראש איזה כרטיס עתיד להבחר. אני מקווה שאין אמת בדבר.

vizini

New member
לא יודעים מראש.

כדי לדעת מראש, צריך לדעת את כל נתוני ההתחלה. אין אדם שיודע את כל הנתונים. לכן אתה יכול להיות רגוע. גם אם היה אדם כזה, וגם אם היה לו את המחשב המסוגל לפתור את כל המשוואות, עדין הזמן שהיה לוקח למצוא את תוצאת ההגרלה היה ארוך מהזמן הדרוש לבצע את ההגרלה עצמה...

רון סי

New member
הטענה שאם יודעים את כל

"נתוני ההתחלה" מראש ניתן להסביר את ההתרחשויות למינהן, היא טענה נטולת הוכחה בשלב זה. בשלב זה זו רק הערכה מלאת תקוה (ואמונה) ותו לא. יתכן בהחלט שבסופו של דבר יתברר שלמרות שכל נתוני ההתחלה ידועים, בכל זאת אין בהם די כדי לספק את ההסבר המבוקש.

vizini

New member
הטענה שאם יודעים את כל

נתוני ההתחלה" מראש ניתן להסביר את ההתרחשויות למינהן, היא טענה המבוססת על נסיון. בכל עת שכל הנתונים היו ידועים, ההתרחשות היתה בדיוק לפי התחזית. הטענה שאלוהים הוא הסבר היא טענה נטולת הוכחה בשלב זה, ובכל שלב אחר.

רון סי

New member
אין לך נסיון

בחיזוי תוצאות הגרלה באופן ממוכן. כך שהטענה לגבי היכולת לחיזוי כזה לא יכולה להיות מבוססת על הנסיון. אותו דבר לגבי חיזוי התנהגותו של אדם המתלבט אם לצאת למסיבה, שלא לדבר על חיזוי תוצאת יציאתו לאותה מסיבה. הטענה שאלוהים וכולי: נכון, אבל אנחנו דנים כרגע על קביעתך שאפשר לחזות תוצאת הגרלה אם ידועים כל נתוני ההתחלה. תאוריית האלוהים בשום מקרה לא מתיימרת לחזות איזה משהו.

vizini

New member
דווקא יש. אתה יודע למה מחליפים

תדיר את מכונות ההגרלה, את הכדורים, את הרולטות בבתי קזינו? בדיוק מהסיבה הזו.

vizini

New member
מה איתם?

אם אתה יודע את כל תנאי ההתחלה, מה איכפת לך אם המערכת היא לינארית או לא, כל עוד היא דטרמיניסטית?

אכפת לי כי:

1. יש מערכות שהן רגישות לפרטורבציות קטנות בתנאי ההתחלה ולכן הפתרון יהיה אחר, מזה המיועד לאותם תנאי התחלה. 2. לגבי אותן מערכות (לורנץ כדוגמא), בגלל צפיפות הרציונליים בממשיים, הרי שלמספר יש ייצוגים שונים, לדוגמא את התנאי: u(0)=1 אני יכול לכתוב כ- u(0)=0.9999999999999999, שבר אינסופי ולכן עבור אורך מילת מחשב סופי תקבל 2 תנאי התחלה שונים.

preacher

New member
אלו בעיות מאותו סוג של

אי היכולת שלנו לדעת מצב מדויק של חלקיק. *אם* היינו יודעים *בדיוק* את המצב של כל חלקיק - דיוק מוחלט, זאת אומרת - היינו יכולים לדעת את ההתנהגות העתידית. זה "אם" גדול מאוד, שאינו אפשרי אפילו תאורטית - אבל המסקנה עדיין תקפה. בכל אופן זו סתם התקרצצות.

לא זה לא אותו סוג של בעיות

אלו בעיות שכל מי שעוסק בדינמיקה לא לינארית נפגש איתן. בעיית האי-ודאות של חלקיק היא בעיה מתחום אחר, של אי ודאות סטטיסטית.

preacher

New member
התכוונתי ב"אותו סוג" לזה

ששתיהן בעיות בלתי פתירות, אפילו לא תאורטית - אבל בוא נניח שכן...

למעלה