לא דיברת על מדע. אולי דיברת על מגבלות המדע.
ברוח הסלחנות וחשבון הנפש השורה עלינו כיהודים (כולל חלק מהאתאיסטים) אני חייב לציין כי הייתי קצת פחות מידי סבלני כלפיך. בסופו של דבר, בימים שלמדתי אופטיקה, והתעסקנו קצת בפיזיקה ופיסיולוגיה, גם אני באמת כמעט חזרתי בתשובה. אחרי הכל, קשה מאוד להסתכל אפילו על המבנה של נוירון אחד, עם אקסונים שמעבירים פוטנציאלי פעולה וכוללים קונסטרוקיצה מורכבת של שערי נתרן-אשלגן עם ליפופי מיאלין, ועם סינפסות שכוללות מנגנון משוכלל של שחרור נוירוטרנסמיטורים ופתיחת מנעולים של רצפטורים וכו' וכו' - שלא לדבר על מבנה גדול ומורכב כמו העין - וזאת מבלי לתהות איך קונסטרוקציות מסובכות כאלו יכולות "להיבנות מעצמן" כאילו "באופן אקראי" (התשובה היא כמובן שארבע מיליארד שנה זה המון זמן, ולא מדובר בתהליך "אקראי", אבל נעזוב את זה כרגע)...
ברם, העניין הגדול שהתחלתי לגלות בדת ובבורא עולם, נמוג כעשן אחרי שהתחלתי להתעמק בנושא, וגיליתי כיצד האדם הוא שברא את בורא עולם (מתוך קונספציה שהיא די אופיינית לילדי גן, מן הסתם). ההיעדר המוחלט של אופציה אלוהית שהיא מעבר לסיפורי ילדים של אנשים פרימיטיביים ומבוהלים שמחפשים דמות אב (או אם, תלוי בדת הספציפית) מותיר כרגע את האבולוציה כתאוריה היחידה על השולחן שמנסה להתמודד באופן ראציונאלי עם שאלת קיומנו - מה גם שהתשובות שהיא מספקת נראות לי בנתיים לא רעות יחסית (ומאחר שכל ילד בגן יכול לראות את הדמיון בין קוף לאדם, אין פלא שיש גם כמה פרופסורים לביולוגיה שמאמינים בזה)...
אני מבין את הרצון שלך לדבוק בנוסחה הפשוטה "זה מסובך מידי, לכן בטוח יש קוסם חכם שתיכנן ובנה את זה". ברם, בתור ארכיאולוג, למשל, אילו רציתי לטעון שעצם או מבנה מסויים הוא מעשה יד אדם, הייתי צריך להביא ראיות שמוכיחות מגע יד אדם - ורצוי גם הסבר פונקציונאלי וקונטקסט ראציונאלי - והטיעון "זה מסובך מדי כדי להיות טבעי" לא היה עומד לי מעבר לשורת הפתיחה של התזה. כך גם בתור חוקר מקרא, אילו רציתי לטעון למשל שהנביא יחזקאל מתאר משהו ממשי במסגרת "חזון המרכבה" שלו (יחזק' פרק א'), זה לא היה מספיק שאגיד "זה מסובך מכדי להיות סתם הזיה רליגיוזית, זה בטח חללית של חייזרים" - הייתי צריך להביא משהו קצת
יותר ראציונאלי וגם
יותר מפורט. בעניין זה אני לא רואה בהתעקשות על נוסחה מינימליסטית תוך הסתמכות על "הגיון של ילדי הגן" עלבון לאינטיליגנציה שלי, אני פשוט רואה בזה עלבון לאינטיליגנציה שמאחורי הבריאתנות...
מבחינת העיסוק בפרטים התכניים של הביולוגיה דומני שמיצינו את העניין. אני לא דוקטור או פרופסור לביולוגיה מולקולרית כמוך (אם כי דומני שחלק ניכר מהדוקטורים והפרופסורים המתעסקים באבולוציה מבינים בזה לא פחות ממך), וגם אין לי כוונה לרדת לעומק המשוואות ההיסתברותיות* שעומדות מאחורי המספרים המסתוריים שאתה כותב פה מדי פעם. מספיק לי שהראנו פה לעיל שכל נוקליאוטיד ונוקליאוטיד מבין 3 מיליארד הנוקליאוטידים על הדנ"א של המין שימפנזה צפוי לעבור 1,000 מוטציות והיפוכים במהלך 6 מיליון שנה כדי שאשתכנע שבלחץ סלקציה של ברירה טבעית שימפנזים יכולים ליצר ענף של בניאדם תוך פרק זמן דומה (מה גם שבפועל המקור לאדם לא היה שימפנזה אלא אב משותף שהשימפנזה והאדם התרחקו ממנו במקביל). בכל מקרה, אני מבין זה יותר קל לך לזרוק שוב קצת בוץ על התאוריה של האבולוציה, שבנתיים עוד עושה את צעדיה הראשונים והתמונה שהיא נותנת רחוקה משלמות, אבל, שוב, זה עדיין לא מספיק למתוח ביקורת על תאוריה X בשביל שמישהו יקבל את התאוריה Y הדו-מילתית שלך "יש מתכנן"...
דווקא בגלל שאתה לא רגיל להתעסק באלטרנטיבה שאתה מציע לתאוריה שאתה פוסל - אני מציע לך פה לנסות להתעמק בזה. נסה לתאר לי באופן "מדעי" איך בדיוק ומתי התבצע האקט המופלא הזה של בריאת כל המינים הרבים והמורכבים. אני מבין שקשה לך עם
שאלת הפונקציה של היצירה והתכלית שלה; אבל נסה לפחות לענות על שאלות "עובדתיות" נטרליות יותר. למשל, כמה בוראים לדעתך היו, איך הם ניראו ואיך הם הגיעו לכדור הארץ (או שמא מדובר באיזה "כוח יוניברסאלי" שעוד נמצא בסביבה?), איך הם הינדסו את המינים ויצרו את החיות (זה עבודה של מבחנות וצלחות פיטרי או מין "הוקוס פוקוס" כזה שפתאום החיות הראשונות - זברות ואריות, דינוזאורים וציפורי שיר, אוסטרלופיטקנים ובני אדם - הופיעו בשלמותן והחלו לפרות ולרבות על הארץ?), מתי כל זה קרה בדיוק (לפני מיליארד שנה? מיליון? אולי רק 5700?) - ועוד כהנה שאלות שאילו היתה לך תאוריה "מדעית" ממשית היית כבר אמור לענות עליהן לפחות בראשי פרקים...
*אגב, לגבי ההסתברויות שהן "בלתי סבירות מבחינה סטטיסטית" - האם לא עדיף לך כבר ללכת על הגישה של אנשים דתיים רבים, אשר טוענים שהאבולוציה היא בעצם הדרך שבה בחר הבורא לעצב את העולם? והרי, לזכותם יאמר, שהדבר גם מסתדר עם הפיסיקה הדטרמיניסטית הגורסת שכל דבר שמתרחש ביקום הוא בסופו של דבר תוצאה בלתי נמנעת של סך כל הדברים שקרו לפניו - החל מרגע שמקל הסנוקר האלוקי חבט במשולש של כל כדורים שמרכיבים את היקום בשניה של המפץ הגדול - ועל כן ממילא אין "אקראיות" ואין טעם לעסוק בחישובים היסתברותיים (וראה הדיון המתקיים כרגע בנושא זה בעמוד הראשון של הפורום)...