תקבלו ../images/Emo26.gif"אצלינו בתימן"...
הבן שלי הגדול (היום בן 23) כשהיה קטן - בכל פעם שרציתי לרתק אותו וללמד אותו משהו חדש - הייתי אומרת לו "אצלינו בתימן היו עושים ככה".... בעוד בעלי (הפולני) היה מלמד אותו בדרכים יותר קונבנציונליות ("צריך", "לא ככה עושים" וכדומה...) ואז יום אחד בלילה - הילד מבקש לעשות "אבטיית קצף". היות ואמא לא בבית - אז האבא מכין את כל מה שצריך. ואיך פולני ממלא אמבטיית קצף? נכון - קודם ממלא מים ורק אחורי זה שם את הסבון...
אז הילד (רבע פולני, ירוק עיניים) נושא עיניים לאבא שלו ואומר לו:
"לא, אבא... ככה לא עושים... אצלינו בתימן היו שמים קודם כל את הקצף ורק אחר כך ממלאים את המים... ככה עושים קצף באמבטיה"... מיותר לציין שכל מחאותיו של בעלי שבתימן לא היו אמבטיות קצף לא הועילו... אבל, מאז הוא היה מקפיד לצרף לכל חוויה לימודית את המשפט "אצלינו בפולין".... והבן שלי היום? להגיד שהוא מחובר למסורת? ממש לא... אבל, בטוח מרגיש יותר תימני מפולני, ולמרות שיצא "לבניה" לאללה - לא מוכן לוותר על "קובנה" עם "חילבה" ובטח שלא מוותר על "זום"... לשאלותיך: ====== בשביל מה טוב לשמור מסורת? - "דע מאין אתה בא ולאן אתה הולך"... בשביל מה רע לשמור מסורת? - לא חשבתי על זה, אין לי תשובה ואני חושבת שאין בשמירה של המסורת כל רע, כל עוד אנחנו לא נשארים תקועים מאחורה. אבל, זו כבר שאלה פילוסופית - כי יש חילוקי דעות על כך שהמודרניזציה אכן מקדמת את המין האנושי... על מה בתרבות התימנית הייתי מוותרת? לא יודעת, כי לא מכירה מספיק. אולי על הקולניות שלנו... מצד שני - לא. מאד שמחתי לפגוש ב"תחתית" של לונדון קבוצה של תימניות מראש העין, שהגיעו לשם בטיול מאורגן... זה עדיף על גרמנית... על מה לא הייתי מוותרת? על האוכל, על השירים, על חוש ההומור, על הפשטות חסרת ה"פלצנות" ועל החום... על איזה מנהג דתי הייתי מוותרת ועל איזה לעולם לא? זה פשוט - הייתי מוותרת על כל מה שאני לא מקיימת - או, שבעצם לא הייתי מוותרת על כלום, כי בלאו הכי אני לא מקיימת... אבל, ברצינות: חתונה = רק יהודית. ברית מילה = לא מוותרים. חגים = לא מוותרת על אף אחד, כולל יום כיפור, שהוא היום המועדף עלי בשנה (לא שאני מקפידה לצום...)
ורק עוד הערה קטנה על המסורתיות של התימנים - זה שהתימנים אכן שומרים על המסורת - מהמפורסמות הוא. אבל, עם כל זה, אני כל פעם נפעמת לגלות עד כמה מדובר באנשים פתוחים ביחס לעדות אחרות בכל מה שקשור למנהגים... אולי זה בגלל שאנחנו כמעט ולא שיפוטיים?