התרשמותי... מילים למנהלת, לגנדרן, לרחל ואחרים
אודה על האמת, אני בור ועם הארץ בעניינו של ברוך שפינוזה. מעולם הוא ותורתו לא העסיקו אותי. למרות שנראה לי שבעקבות הדיון שהתפתח כאן, זה ממש מתחיל לעניין אותי. אז, ראשית, כבוד המנהלת שלנו, נראה לי שאת טועה בתגובתך בעניין ההתעסקות המרובה בברוך שפינוזה, בטענה שזה חורג ממטרות הפורום. אינני יודע מה המטרות שלשמן הקמת את הפורום, אבל תני לדינמיקה לעשות את שלה, גם אם הן חורגות ממטרותייך המקוריות. זו דעתי. זה מה שבסופו של דבר יעשה את הפורום שלך לפופולארי ויתן מענה לקהל היעד שלשמו הוא נוצר. אם הייתי רואה כאן חברים שמתאוננים על כך שהדיון משעמם אותם, הייתי מסכים איתך. אבל אני רואה שיותר ויותר חברים מצטרפים לדיון, מה שמעיד יותר מכל, לדעתי, על כך שהנושא מעניין את החברים. מר גנדרן, כאדם שאין לו שום ידיעה בעניינו של מר שפינוזה, אני חייב לומר לך שלאחר שקראתי את כל השרשור ואת כל התגובות שלך ושל האחרים, אתה נשמע כמו אחד שמקשקש בקומקום. לעומת כל החברים האחרים, שהביאו מקורות לדבריהם, אתה רק טוען שיש לך מקורות כאלה ובינתיים טרם ניפקת ולו ראשית ראיה לדבריך. אני מוכרח לומר לך שגם אם אתה אכן צודק וב"ביוגרפיה" של ברוך שפינוזה יופיע שהוא אכן התנצר, דעתי תנטה יותר לכיוון דעתם של החולקים עליך, ולו בשל כך שהדבר לא הופיע אלא במקור אחד ומנוגד לאמור (לפחות בשתיקה) במקורות מוסמכים אחרים. זה שתחזור על דבריך שוב ושוב, לא יהפוך אותם ליותר צודקים. היית חכם יותר אם היית פורש מהויכוח בשלבים מוקדמים יותר, כי בכל הודעה נוספת שלך שאני קורא ואני רואה שלא הוספת כלום על הודעתך הקודמת, אני מבין יותר ויותר את העליבות של טענותיך... לפחות אם היית פורש מוקדם, היה מקום להניח שיש לך הוכחות לדבריך ואין לך כוח להתווכח. ואגב, לבן שלי גם לא הייתי קורא "ליאון" ואני גם לא הייתי מוכן להיקבר בבוא העת במדבר סהרה, אז מה זה אומר??? הגיוס של הטענות המטופשות האלה, וסלח לי - אין לי מילים יותר מכובדות להגדיר אותן - כדי להצדיק ולהוכיח את אמיתות דבריך, רק מעידה על רפיסות הדעת והמחשבה... וחבל... אל תיקח את זה אישי. כן? רחל והמגיבים האחרים - תודה על העניין הרב שהכנסתם לפורום באדם שאם אסכים לדעתו או לא עדיין אינני יודע - אבל נתתם לי לפחות חשק רב להכיר את דעתו... זה כנראה יקרה בימים הקרובים.... המשיכו להגיב ולכתוב את הודעותיכם. הודעותיהם של כמה מכם, מלאות חכמה ומסבות לי הנאה רבה בעת שאני קורא אותן... המשיכו כך. תודה מקרב לב, חסדין