אשת השבוע

טוב, לאט

קודם כל אני מתנצלת אם נשמעתי שיפוטית, זו לא הייתה כוונתי. התכוונתי לכבד את הבחירה שלך לא לעשות ניקור מי שפיר בדיוק כמו שאני מצפה מאנשים לכבד את הבחירה שלי כן לעשות את הניקור. בנוסף, אני שמחה להצטרף לאיחול שלך לילדים בריאים ומושלמים לכולנו. ועכשיו התייחסות למה שכתבת, ואני משתדלת לענות בצורה הכי עדינה שאני יכולה (וזה קשה לי אחרי יום ארוך במיוחד...
). דבר ראשון, אני לא גנטיקאית ואפילו לא רופאה. אני כן מסתמכת על ידע שיש לי ממקורות שונים, כמו כמה רופאי נשים וגנטיקאים שכן דיברתי איתם. אני חושבת שאת קצת מתבלבלת בין מומים גנטיים שמתבטאים באי סדירות כרומוזומלית כמו תסמונת דאון לבין כאלה שאינן מתבטאין כך, ואני מניחה שמום כמו שש אצבעות לא מתבטא בכרומוזומים. ישנם מומים גנטיים רבים שהרזולוציה של בדיקה כרומוזומלית כמו מי השפיר לא מגלה, למשל CF, ואותם צריך לבדוק בנפרד. מאחר וישנם המוני גנים (כ-40,000 אם אני זוכרת נכון), לא בודקים את הגנים של כל עובר אלא אם יש סיבה ואז בודקים משהו ספציפי. זה בנוגע לידע שלי על הבדיקה, ואני חוזרת ואומרת שהוא ידע נרכש משיחות ולא מלימודים מסודרים בענין. בקשר למשפט שלי שפגע בך, כוונתי היתה כזו. אם במסגרת השיקולים שלך שלא לעשות בדיקת מי שפיר היה השיקול שאם יהיה ילד פגוע נתמודד איתו או אם את מאמינה שמה שמגיע לטובה, אזי שוב אין לך (בעיני בלבד, בלי שום שיפוטיות) סיבה לעשות את הבדיקה שאכן מגלמת בתוכה סכנה. וגם כאלה אנשים ישנם, למשל בת דודתי הקטנה. אני לא אהיה מסוגלת להתמודד עם כזה ילד, ובמסגרת שיקלולי הסיכונים ש*אני* עושה אני מוכנה לקחת את הסיכון בהפלה על הסיכון בילד חולה. כזו *אני* ואת אחרת, וזה לחלוטין מקובל עלי. אני שמחה לא להסכים איתך
ושמחה לנהל בענין דיון תרבותי. מה שכן, תמיד אני קופצת כשנשים צעירות בהריון אומרות "לי זה לא יקרה" (שוב, לא את, נשים באופן כללי) ומעדיפות להסתכל על הסיכון בבדיקה לעומת הסיכון בלידת ילד פגוע. כי זה כן קורה, והרבה. לכן קפצתי. הבדיקות הסטטיסטיות כמו בדיקת הדם של השקיפות העורפית, כמו החלבון העוברי הן בדיקות סטטיסטיות בלבד ואינן שוות (בעיני) את הנייר עליהן הן מודפסות. עם עדי בגן ישנה ילדה שהחלבון העוברי בהריון שלה היה 1:2. ילדה חכמה ומקסימה. ובמשפחתי ישנו סיפור של תינוק פגוע שהחלבון העוברי שלו היה 1:9999. אז מה? ח^$&* של בדיקות. בעיני. וכמו שאת זכאית לחלוטין לדעותיך, אני זכאית לדעותי ההפוכות משלך לגמרי. ושוב, אני שמחה לא להסכים איתך
. ומשפט אחד אחרון, ואני מודה די קשה. לכל מי שאומרת שהיא לא תעשה הפלה בעיקבות בדיקה כרומוזומלית לא תקינה אני ממליצה לגשת למעונות לילדים פגועים. אם זה המנזר בירושליים, או למעון הוד בחיפה או לכל מעון אחר ולראות את הילדים שחיים ושם אות אלה שמוחזקים בחיים. אח"כ תחשבו איך זה להיות הורה לילדים האלה, תנסו לדמיין איזה חיים יש לילדים האלה. ואח"כ תחזרו הביתה, תתנו חיבוק גדול לילדים שלכם ותברכו על המזל הטוב שפקד אותכם
. אתן אפילו יכולות לעשות משהו יותר קל מזה ולקפוץ לפורום השכן, הורים לילדים עם מחלות ותראו עם מה מתמודדים שם. קל זה בטח לא. טוב, די לכתוב, אני הולכת לתת נשיקה לניסים הפרטיים שלי ולישון. אני מקווה שלא העלבתי אף אחת, רק גרמתי לכן לחשוב שוב. לילה טוב.

עכשיו הבנתי טוב יותר

ומצטערת אם נעלבתי שלא לצורך מקודם. לגבי מה שכתבת על מה בודקת בדיקת מי שפיר ומה לא - לכאורה היא יכולה לבדוק הכל שכן היא בודקת את הכרומוזומים, והכרומוזומים הם הם הגנים שלנו ומכילים את כל האינפורמציה הדרושה (בתנאי שיודעים לפענח אותה). בדיקת מי שפיר אכן בודקת רק כמה מהכרומוזומים ומחפשים בה דברים ספציפיים, שקשורים ברובם לתסמונת דאון, אך לא רק ובמקרים מסויימים מרחיבים את הבדיקה למומים נוספים. למשל במקרה שבו נדבקת אישה ב-CMV במהלך ההריון, בודקת הבדיקה עד כמה נפגע העובר. נתתי את הדוגמא של שש אצבעות כדוגמא למום שאינו "מייצר" ילדים אלימים או חריגים במיוחד, ואכן את צודקת והוא לא נבדק במי שפיר. מה שכנראה לא הצלחתי להבהיר הוא שאני ארצה להיערך לקבלתו של ילד פגוע מראש, עוד בהריון. גם נפשית, גם כלכלית, גם להסביר לילדי ולעצמי מה עומד לקרות. גם לברר וללמוד על המצב הרפואי שבו הוא יוולד כדי לדעת על טיפולים אפשריים. הגישה שלי היא לא של נראה מה יוולד ואז נחשוב מה לעשות. וגם לא של הכל לטובה. לא הכל לטובה, אבל יש דברים בחיים שצריכים להתמודד איתם. לכן חשוב לי לדעת מראש ובודאות לקראת מה אני הולכת, ולכן במידה והסמנים אכן מראים לי שיש בעיה עם העובר, אני ארצה לדעת עוד בהריון מה הבעיה ומה היקפה - ובמקרה כזה אבצע בדיקת מי שפיר. לכן הבדיקה הזו כן רלוונטית גם עבור מי שלא חושבת להפיל עובר פגוע. אני מסכימה איתך לגבי טמטומו של המשפט "לי זה לא יקרה", אבל זה לא המקרה אצלי. ואם תקראי את תשובתי ללוליק בהמשך, תראי שגם אצלי לא הכל שחור ולבן ושאני חושבת על כל האפשרויות והרבה. לילה טוב לך ומאחלת לך שתמיד תברכי על מזלך הטוב!

אחלה.

עוד תיקון אחד - בבדיקת מי שפיר מסתכלים על *כל* הכרומוזומים, פשוט כי זה מה שעושים. ממש מצלמים אותם. רואים אם יש מספר נכון שלהם, אם כולם באורך הנכון או בצורה הנכונה. האי סדירויות הנפוצות הן עוד כרומוזום (טריזומיה) כמו במקרה של דאון, שיחלופים בין חלקים של כרומוזומים (טרנסלוקציות), כרומוזומים בצורה לא תקינה למשל עגולים או שחלקים מכרומוזום חסרים. כרומוזומים מורכבים מהמוני גנים ושינוי מבני אומר חוסר כזה או אחר במטען גנטי. לא כל המומים הגנטיים מתבטאים באי-סדירות כרומוזומלית. לילד עם CF (מחלה גנטית לכל הדעות) תהיה תמונה כרומוזומלית תקינה לגמרי אבל אחד הגנים שלו יהיה פגום. פשוט ענין של רזולוציה.

זה לא שיש לי דעה כזו מבוססת

על מי שפיר. אני בסך הכל יודעת את הסטטיסטיקות כמו כולן. ולי נראה שזה סיכוי אדיר להרוג את העובר שלך. אני לא חשבתי שהסיכוי הזה מוצדק לאור זה שיש היום בדיקות דם שמנבאות ב-95% (חלבון עוברי + עוד שתי בדיקות ששכחתי את שמן שעושים באופן פרטי במכון זר) את מה שמי שפיר מנבאת ב-99%. נכון שמדובר בבדיקות שמבוססות על סטטיסטיקה ולא על המטען הגנטי של העובר. עדיין, הסיכוי של 1:200 או 1:300 למות העובר בעקבות בדיקת מי שפיר, הוא ענק, לדעתי. לכן עשיתי את כל הבדיקות האפשריות בהריון ולא מי שפיר.

גלשני

New member
שרוני, כמה טוב לראות אותך פה../images/Emo70.gif

לצערי אני כבר לא רואה אותך הרבה בהורים לתינוקות, כך שכיף לפגוש אותך כאן
ולשאלות שלי-
סיפרת על השינוי הגדול שהלידה של לוטן גרמה לך, מעניין אותי לדעת במה זה מתבטא? מה למעשה השתנה? האם הכוונה היא לשינוי בתפיסה, בהתנהגות, באופי?
את נשמעת כמו אדם מאוד מציאותי ועדיין מה הפנטזיה הגדולה שלך?
ואחרונה ומתוקה.... מה את הכי אוהבת לאכול ומה לעולם לא תאכלי?

כן, אני ממעטת לכתוב באופן כללי

ומתקשה עם הקצב של הורים לתינוקות. כאן הרבה יותר איטי ואינטימי... אני שמחה שכל הנפשות האהובות עלי, גם את יקירתי, מגיעות לכאן. השינוי שנגרם בעקבות הלידה של לוטן: כתבתי על זה הרבה בתשובתי ל-POOH ואני רק אוסיף שהשינוי הוא בכל מה שציינת: התפיסה שלי את עצמי, הזוגיות, ההתנהגות שלי. אני לא חושבת שהאופי שלי השתנה, אולי רק התחדד. זו היתה ממש מהפכה. מאדם יחיד ועצמאי שהוא חלק מזוג, הפכתי לאחראית וקשורה באופן בלתי הפיך לגור קטן. מעולם לא תפסתי את עצמי כקשורה בכזו צורה לאף אדם אחר. אני הרבה יותר אחראית, חששנית, דאגנית, מסוככת ומגנה ממה שהייתי אי פעם. יש בי רגשות בעוצמות שלא יאומנו. כולל פחד גדול שמא משהו יקרה לה.
אני תמיד חושבת עליה וכל מעשי מכוונים לטובתה. בקיצור, הפכתי להיות אמא. האם אפשר באמת להסביר את זה? פנטזיה: אני אכן אדם מציאותי ובאמת אין לי פנטזיות, כלומר אני לא מוצאת את עצמי חולמת חלומות בהקיץ. יש לי משאלות שהייתי שמחה אם היו מתגשמות: הייתי רוצה להבריא ולהרגיש שוב את המרץ מפעפע בורידי. לתפוס את החיים בשתי ידיים כמו שפעם עשיתי ולא להתמוטט מזה. פגשתי בשנה האחרונה אישה שהיא מדהימה בעיני. יש לה שמונה ילדים, בית מדהים, היא עובדת במליון דברים בעת ובעונה אחת ומנהלת את הבית ביד רמה ונהנית מכל רגע. הייתי רוצה קצת להדמות לה, אבל זה אפשרי רק אם אבריא. ועוד חלום - אני רוצה לטייל הרבה בעולם. אולי אחרי שהילדים יגדלו כי אני אוהבת במיוחד מדינות עולם שלישי. הייתי בהודו בעונת המונסונים ועד עכשיו בכל פעם שיורד גשם בסתיו אני מרגישה בנחיריים את קצה הריח של האדמה של הודו, ומתגעגעת. אוכל: אני אוהבת כל מה שקשור לבצק. אין בי שום כוחות להתנגד לבורקס טוב או ניוקי. מאז התחלת ההריון של לוטן היתה לי פתאום רגישות לגלוטן כך שנמנעו ממני כל הבצקים האהובים עלי. לשמחתי, בזמן האחרון זה חלף כלעומת שבא... כמובן שאני בין מעריציו הגדולים של השוקולד. אני שונאת פירות טרופיים ובמיוחד מנגו. יופי של שאלות! נשיקה למתנצ'וק, שראיתי תמונה שלו לפני כמה ימים ונדהמתי מכמה שהוא נהיה דומה לך!

גלשני

New member
עונג.

מתענגת על התשובות שלך ומצטרפת לאהבת הבצק (כבר מזמן הכרזתי שזאת הסטייה הנשית)

עמית@

New member
גמניחולה על בצקים ../images/Emo99.gif

בעיקר כשאינם אפויים עד הסוף (אם כבר סטייה, אז עד הסוף
)

גמאני, אני לא מבינה למה צריך

לבזבז חשמל על אפיה, אם אפשר לאכול את ככה וזה גם יותר טעים. והכי מפתיע: אני מכירה גבר עם הסטיה הזו! אנחנו תמיד מחליפים מתכונים של בצק.

../images/Emo163.gifעניתי לעצמי על השאלות

כשקראתי את השרשור ובתוכו סיפור ההנקה... מאחלת המון הצלחה בסיבוב הבא.

תודה!../images/Emo45.gif

איזו תמונה לא יאה למדריכת הנקה, הא? אבל היא נראתה כל-כך מתוקה בפיג'מה שלה...

dorlim

New member
שרון יקירה ../images/Emo24.gif

מאז ומתמיד (כן, כן עוד מימי פורום חתונות...) ריתקת אותי ותמיד קראתי בשקיקה את סיפורייך וגם עכשיו - השרשור מאלף! נהנתי מכל מילה שכתבת חוץ מזה יש לך משפחה מקסימה ולוטן פשוט משגעת
והשאלות שלי:
המגורים בירושלים - כמי שמתגוררת בעיר (זמנית) ולא ממש מתחברת אליה, אני מנסה להבין את השיקולים של זוגות צעירים הבוחרים במגורים בעיר . את אוהבת את ירושלים ? וודים? ולמה בחרתם לגור בירושלים? מה את אוהבת בירושלים? מה את לא אוהבת בעיר? ואיך עונים המגורים בירושלים על הרעיון של מגורים בהתנחלות?
אמהות - איזו תכונה שלך את רואה בלוטן ומה הית רוצה שהיא תקבל ממך וכנ"ל לגבי ודים ? זהו בנתים - את השאלות שנוגעות למחלה וליעוץ הנקה, כבר שאלו לי

למעלה