תגובה
עברות שמות הוא בהחלט אובדן זהות, אין לאדם דבר שמייצג אותו יותר משמו, לכן שינוי שם צריך לנבוע אך ורק מסיבה שאדם חש לא בנוח עם שמו (תחושה אישית בלבד), ולא מסיבה של לחץ חברתי. אדם שנכנע ללחץ חברתי הוא חלש אופי ולחולשה זו יכולות להיות תוצאות הרסניות (אני לא מתכוון כאן לעברות השם אלא למעשים שאנשים חלשי אופי מסוגלים לעשות כתוצאה מהפעלת לחץ חברתי, אשר לא היו מעלים על דעתם אלמלא היו מושפעים ממנו, אך גם עברות השם מהווה דוגמה להיכנעות ללחץ חברתי). עברות שמות אינו רלוונטי לתקופתנו ואני טוען שלא היה רלוונטי מעולם, בתקופות שהיה נפוץ הוא נבע מכך שאנשים באמת רצו לאבד את זהותם הישנה ולרכוש זהות חדשה, ויחד עם זאת גם למחוק את עברם, באותה תקופה אנשים התגאו בהיותם "צברים" או התביישו בהיותם עולים, היתה דעה שמי ששמו לא ישראלי לא יכול להיחשב ישראלי, וכך דורות של אנשים מחקו את זהותם כדי ליצור אשליה שתתאים להם ולסביבתם, אך זו היתה טעות חמורה, הדבר רק הגביר את הלעג של החברה ה"צברית" לעולים, ובמיוחד לכאלה שהחליטו לשמר את זהותם ולהפוך לישראלים מבלי לשנות את שמם, המהווה למעשה את הייצוג הרשמי ביותר שלהם וחלק חשוב מזהותם, כי ראו בהם חוליה חלשה ו"חיצונית" כי ע"פ ההגדרה הרווחת אז מי שלא עיברת את שמו לא יכל להתערות בחברה הישראלית והדבר גרם נזק רב הן לצברים והן לעולים (אוכל להרחיב על כך, אך אני מעדיף להיצמד לעיקרי הדברים). הבעיה היתה לא מה שהעולים הבינו אז (שצריך להשלב בחברה הקולטת) אלא דווקא מה שלא הבינו אז (שבוויתור על זהותם הם מפגינים חולשה ושמים עצמם ואוכלוסיות עולים אחרות ללעג, הפגנת חולשה תמיד גוררת אחריה זלזול ולעג מצד הסביבה). לא מוצדק להאשים את מעברתי השמות באופן בלעדי משום שהאשמה נופלת גם על החברה הקולטת שניסתה בכל כוחה לאלץ אנשים לוותר על זהותם ולהמציא לעצמם זהות חדשה, והמעברתים באמת היו אנשים מסכנים שנכנעו ללחץ חברתי, אך לא נכון לומר שלא ניתן היה להתנגד לו, אני מכיר רבים וטובים שלא הסכימו לעברת את שמם, למשל, סבתי עלתה ב-1950, כאשר היתה בת 17, וניסו לשכנע אותה לעברת את שמה במשך שנים, היא תמיד התנגדה לכך ולכן נשארה עם שמה המקורי, התנגדותה נבעה מכך שגם היא סברה שעברות שם הינו כניעה ללחץ חברתי ואובדן זהות, ולכן תופעה שיכולה להביא רק תוצאות שליליות. אני חושב שמי ששמו עוברת לא גדל להיות אדם אחר אך הוא במרבית המקרים יזכור זאת ככניעה ואובדן זהות, לא דבר שאפשר להתגאות בו. עיברות שם לא יכול לגרום לפיצול אישיות אך הוא יכול לערער את הביטחון העצמי. אני נולדתי בישראל, לכן שמי לא עוברת, אז אני לא יכול לספר מניסיון אישי, אך לאור ניסיונם של אחרים אני רואה בעיברות תופעה שלילית.