היסטוריה של הרפואה היא נושא מרתק
בעיני לפחות.
זה אחד הנושאים שבהחלט הייתי רוצה לחקור בו להנאתי.
אני מסכימה איתך, ומניחה שתרבויות שונות נהגו ונקטו בעבר בגישות שונות לנושאים של היגיינה וסניטציה.
אכן תמותת תינוקות היתה לא קטנה, חלקה עם התפרצויות של מגפות, חלקה מות במהלך הלידה, לידה לפני המועד, לידות של ריבוי עוברים. גם אורך חיים ממוצע של אדם היה קצר יותר, במיוחד בתקופות של מגפות או בתנאים של עוני.
כפי שאמרת, בנושאים של חקר המוח רב הנסתר. נראה שגם ב"התנהגויות" אוטואימוניות של הגוף רב הנסתר.
אחת הבעיות לאמת או להוכיח כיצד, ומהן הסיבות - טמונה לדעתי בעיקר בעובדה שאי אפשר למדוד בכלי מדעי את העבר.
מידת זיהום אויר, מידת השפעה של תרופות מסוימות, וכן הלאה מידות שלא ניתן כבר לאמוד היום.
אולי אפשר חלקית, בעזרת פתולוגיה - אבל זה עדיין מאוד מוגבל לגוף ללא סביבה.
אני התייחסתי בדברי להתמודדות של הגוף עם ווירוסים וחיידקים באופן כללי - לא רק לאלו שיש חיסונים נגדם. גם לאלו דרוש טיפול תומך, וגם לאלו עשויים להיות סיבוכים.
נכון שיש פרבנר, והוא כולל 13 זנים (נדמה לי, תקנו אותי) של חיידקים, אבל אם אני לא טועה, יש מעל 50 סוגים של פנימאוקוקים - ונכון שלכאורה זה מצמצם בכשליש, אבל עדיין גוף של תינוק עשוי לפגוש משהו משני השליש הנותרים (אגב, האם הוציאו את הכספית גם מהחיסון הזה?).
נכון שיש רוטה, אבל יש מעל עשרים סוגים של וירוסים תוקפי מערכת העיכול שגם הם עלולים לגרום להתייבשות. לא כולל חיידקים שפוגעים במערכת העיכול. עד היום באמת לא הבנתי מה ההיגיון לתת רוטה בגיל חודשיים. למעט הדיווחים על אירועי השתפלות המעי, וקרעים במעיים של תינוקות, למישהו יש מושג כמה תינוקות מגיעים למיון מיובשים וזקוקים לאשפוז בעקבות החיסון? אני מכירה באופן אישי בסביבתי הגאוגרפית (ככה, כאן בשכונה) לפחות שש אמהות שילדיהן הגיבו קשה (בדרגת אשפוז) לרוטה. ועוד אמהות ש"הושבתו" לשבוע במנה הראשונה וגם במנה השנייה. רצו למנוע התייבשות ואשפוז ילדים מרוטה, ובסוף נאלצים להתמודד עם תינוקות מאושפזים ואמהות שמאבדות אמון כבר מגיל חודשיים של תינוקן.
אפשר עוד להמשיך ולפרוט את החיסונים, ואת הצידוק למתן שלהם בגיל מוקדם...
בנוגע לאדמת אני לא סגורה על עצמי. לפעמים אני חושבת שאולי נכון יותר לתת אותו לנשים בשלב שהן מכננות הריון ראשון. כן, אני יודעת שיש גם הריונות לא מתוכננים. אולי כמו שידעו לתת גרדסיל - שאני מקווה מאוד שיצא במהרה מפס היצור - יכלו לתת לנערות בגיל 16-17? באופן אישי, כיוון שאני יודעת שהבן שלי הקטן אינו מחוסן לאדמת אני נמנעת מלהגיע איתו למפגשים משפחתיים שבהם יש מישהי בהריון, וגם בגני שעשועים כשאני רואה שיש אמהות (אפילו אחת) בהריון, אני משנה כיוון למקום אחר. (הנה, למרות שאין לו אדמת, אני משתדלת לגלות אחריות אישית ולא להסתכן בהפצת מחלות בסביבתי).
לא יודעת, באמת. עוברים עלולים להיפגע קשה מאוד מאדמת. מבינה את שיקול בריאות הציבור.