מנדלברויט (ביסקוטי) לפסח
מנדלברויט (ביסקוטי) לפסח/השיקסע
השיקסע קיבלה את המתכון מ Mary Goldberg, אישה בת 104(!), עליה תוכלו לקרוא בבלוג של השיקסע – אין לי כוח לתרגם..יש שם גם תמונות של שלבי ההכנה ותמונה של הביסקוטי (תמונה באיכות מקצועית עשרת מונים משלי..)
מתכון מופלא, באמת שכמעט לא מרגישים ש"פיסחי", לא צריך מקסר (שלי היה בחוץ אז השתמשתי, אך לא צריך בכלל – אפשר גם לראות בתמונות של השיקסע בבלוג), פרוה (עם שמן!). נכנס לרפרטואר מיד.
בפעם הבאה אכין בע"ה כמות כפולה – זה מסוג המאפים שקל להכין וכיף לנשנש ליד קפה/תה או בלי כלום.
לא הוספתי אגוזים, למרות שבדיעבד נראה לי, שבמיוחד לפסח, האגוזים יכולים להוסיף. אני חושבת שצימוקים או חתיכות תמרים או משמש מיובש יכולים גם להתאים (במקום אגוזים, שלא יהיה עמוס מידי) וייתכן שבפעם הבאה אשים מעט שוקולד צ'יפס בנוסף לשקדים (שוב, במקום האגוזים, לא להעמיס) בשביל בצעירים שבחבורה – הבצק לא מתוק מאד אז זה אפשרי.
מנדלברויט (ביסקוטי) לפסח/The Shiksa in the Kitchen
מרכיבים ל 20-22 עוגיות:
3 ביצים
¾ כוס שמן
¾ כוס סוכר+ ¼ כוס סוכר*
2 כפות מיץ לימון
½ כפית קליפת לימון מגוררת
1 כפית קינמון
½ כפית מלח
1 כוס קמח מצה דק (לעוגה)
¼ כוס קמח מצה רגיל
2 כפות קמח תפוחי אדמה
1 כוס שבבי שקדים מולבנים
¾ כוס אגוזי מלך טחונים**
אופן ההכנה:
1.טורפים בקערה שמן, ¾ כוס סוכר. מוסיפים ביצים, אחת אחת, וטורפים בין הוספת כל ביצה עד לתערובת אחידה.
2.טורפים פנימה מיץ וקליפת לימון, קינמון ומלח.
3.מערבבים פנימה קמח מצה דק, קמח מצה וקמח תפ"א, רק עד לקבלת עיסה דביקה ורטובה (משהו בין בצק לבלילת עוגה בחושה).
4.בוחשים פנימה שקדים ואגוזים.
5.מכסים בניילון ניצמד ומניחים במקרר לשעה לפחות ועד 48 שעות.
6.מחממים תנור לטמפרטורה של 180 מעלות צלסיוס. משמנים תבנית אפיה גדולה או מרפדים בנייר אפיה.
7.משמנים את הידיים קלות בשמן ויוצרים שתי כיכרות מלבניות ברוחב של כ- 8-9 ס"מ. יש להשאיר 3-4 ס"מ בין הכיכרות כי הן מתרחבות מעט בעת האפיה.
8.אופים כשלושים דקות***. מוציאים מהתנור, מצננים (לפחות 10 דקות****).
9.חותכים כל כיכר בזהירות יתרה עם סכין חדה מאד ובתנועות ניסור לפרוסות בעובי של כ-ס"מ בערך. זהירות! בשלב זה הפרוסות שבירות!
10.שמים בצלחת את רבע כוס הסוכר הנוספת***** ובעדינות מצפים כל פרוסה בסוכר.
11.מחזירים בזהירות הפרוסות לתבנית "עומדות" תוך שמירה על מרווחים כדי שתאפנה מכל הצדדים ואופים עוד 10-20 דקות***, עד להתיצבות, הזהבה והקשחה של הקצוות. ככל שאופים יותר הן "יבשות" יותר, אך יש להמנע מאפיית יתר כדי לא לייבש יתר על המידה (גם אם אוהבים יבש, לא רוצים דיקט..). מוציאים מן התנור ומניחים על רשת ****** לצנון וייבוש.
12.מאכסנים בכלי אטום. המנדלברוט יחזירו מעמד מס' ימים וטובות בהקפאה.
מקור המתכון: הבלוג של השיקסע: The Shiksa in the Kitchen
הערות חני ס.:
*לרבע הכוס הנוספת, לפידור הביסקוטי בין שתי האפיות, השתמשתי בסוכר חום דמררה.
**לא הוספתי אגוזים.
***אני מסובבת את התבנית באמצע כדי להבטיח אפיה אחידה.
****לאור נסיון עם מנדלברוט לא פסחיים ציננתי למעלה משעה, כי הנחתי, נכונה, שהפסחיים עוד יותר שברירים מהלא-פסחיים וכל שמצוננים יותר מתפרקים פחות.
*****הוספתי גם כפית קינמון לסוכר.
******אם יש.. אני הנחתי על נייר האפיה על השיש...