מגילת אסתר

טובהמ

New member
הנחות יסוד

עבור אדם מאמין ההנחה היא בהחלט שמדובר בסיפור אמיתי. עבורך - ההנחה הזו מהווה כאב ראש. בסדר. אבל לא 'אנחנו' נסחפים

ע מ י ש

New member
כאב הראש הוא בכך שצריך

להתחיל לזהות את הדמויות הפועלות, את התקופה וכו'. מאחר והדברים לא היו אז נסחפים לכל מני תיאוריות משונות.

יוסי ר1

Active member
על סמך מחזה לא מוסיפים מצוות.

מצוות קריאת המגילה, מצוות סעודה, מצוות משלוח מנות, מצוות מתנות לאביונים. אולי על סמך המחזה, הוסיפו לילדים מצוות תחפושות.

יוסי ר1

Active member
למה לא?אין לי ספק שאתה תטען כי

המצוות התפתחו ברבות הדורות בידי מחוקקים שונים שהלכו פחות או יותר סביב הקורפוס שהחל משה. אבל, לשיטתי, מצוות שחכמים תיקנו, הם תיקנו בעיקבות אירועים קונקרטיים. את מצוות הדלקת נר חנוכה תיקנו בעקבות נצחון המכבים, נצחון על אוייב שרצה להכרית את נשמת האומה, ואת מצוות פורים הם תיקנו בעקבות מפלת המן האגגי, שרצה להכרית את גוף האומה. אפשר לכתוב מחזה על נצחון מעטים מול רבים, נצחון הרוח על החומר.

יוסי ר1

Active member
כן, לגבי חנוכה.

שנה אחרי הנס "פך אחד של שמן שהיה מונח בחותמו של כהן גדול ולא היה בו אלא להדליק יום אחד נעשה בו נס והדליקו ממנו שמונה ימים לשנה אחרת קבעום ועשאום ימים טובים" (מסכת שבת דף כ'א ע"ב) לגבי פורים, על פי העולה מדברי המגילה, מסתבר שמייד עם הניצחון. מרדכי ואסתר שלחו מיד את האגרות לכל היהודים, והיהודים קיימו וקבלו עליהם, לפחות רובם הגדול, ככתוב "רצוי לרוב אחיו".

masorti

New member
חוששני שלא הבנת את השאלה...

הוא לא שאל מתי לפי המקור היהודי התחיל החג. הוא רצה לדעת ממתי המסמך הקדום ביותר שבו מוזכר החג. היות וחנוכה מוזכרת במסכת שבת, אזי החג קיים לפחות ממועד כתיבת מסכת זו. והיות ופורים נזכר במגילת אסתר, החג קיים לפחות החל מהזמן בו נכתבה מגילת אסתר (לפי המחקר המודרני).

יוסי ר1

Active member
חנוכה נזכרת כבר בספר המקבים.

קצת לפני האיזכור בבבלי. אז למה לא תתארך את החג למועד הזה? בבלי מסופר מתי קבעו את החג, לא מייד בניצחון, אלא שנה אחר (כדי לוודא שלא מדובר בניצחון של שמעון פרס בבחירות, אלא בנצחון אמיתי)

masorti

New member
אחלה...

אז חנוכה נקבע לכל המאוחר בזמן כתיבת ספר מקבים. היות וספר מקבים א' נכתב כ- 50 שנה לאחר מרד החשמונאים, אז יש לנו תאריך מינימום לקביעת החג.

ע מ י ש

New member
../images/Emo6.gif

אבל צוחק מי שצוחק אחרון... מי ניצח לבסוף? פרס או בגין או שמיר או ביבי? (עיין ערך התנתקות מעזה)

אני מקווה שעם ישראל

כי הפוליטיקאים ממשיכים לנצח את העם בכל הזדמנות אחרת- ראה תקציב "קשר עם הציבור" האחרון... חוצפנים!

יוסי ר1

Active member
אתה צוחק?! א. כולם הפסידו בהתנתקות

ב. לפרס תמיד מגישים נצחונות. הוא לעולם אינו זוכה בהם בעצמו. אבל אני מציע לעצור את השירשור הלא קשור כאן, לפני שהמנהלת תעיף אותנו לעזה...

ע מ י ש

New member
אלתידג

המנהלת אוהבת אותנו והעובדה נשארת - פרס הפסיד בבחירות וניצח במדיניות.

פלגיה

New member
המנהלת אוהבת אתכם

וכמו שרואים במגילת אסתר - הנפילה וההתהפכות מתחילים ברגע שבו נראה לאנשים שהם נמצאים על פסגת העולם...

יוסי ר1

Active member
שנאמר "את אשר יאהב ד' יוכיח"

וכן כתוב "כי רק אתכם ידעתי מכל משפחות האדמה, על כן אפקוד עליכם את כל עוונותיכם". חודש אדר שמח!

פלגיה

New member
../images/Emo6.gif או לעמוד בפינה

וזה בהקשר לפורום השני שאני מנהלת

יוסי ר1

Active member
לעמוד בפינה זה תמיד עוזר (בתפילה),

"ויעתר יצחק לד' לנוכח אשתו" - רש"י - "לנכח אשתו - זה עומד בזוית זו ומתפלל וזו עומדת בזוית זו ומתפללת (יבמות סד) " ויעתר לו ד'.

למעלה